FREESTYLE
----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

De wedstrijd:
Er wordt één grote voorronden gehouden, waarin iedereen 1 run krijgt van 45 seconde. Na deze runs worden er drie groepen gemaakt van laag naar hoog; Rookie, Pro en Master. Door deze driedeling vaar je in een groep met peddelers van ongeveer gelijk niveau. Dit maakt het dus voor iedereen spannend!

Na de voorronden worden er in elke klasse een halve finale gevaren waarbij iedereen 2 runs krijgt. De beste 5 gaan door naar de finale en strijden ‘head-to-head’ tegen elkaar. Head-to-head wil zeggen dat alle vijf de kajakkers beginnen met 1 run. Degene met de laagste score valt af. Vervolgens varen de vier over gebleven kajakkers nogmaals waarbij degene met de laagste score weer afvalt. Dit gaat zo door totdat er 1 winnaar over is.

Er wordt gevaren volgens de regels van het IFC.
▪  Een run bestaat uit 45 sec.
▪ 
Scorelijst (Exl.)
▪  Iedere move telt 1 keer.
   Als je deze move nog eens maakt
   dan krijg je de punten van een lagere
   move.


Dus 2 keer een clean cartwheel links wordt: 1 clean cartwheel links, 1 cartwheel links.

Voor de onbekende:
Wat is Freestyle kajakken?

Freestyle kajakken is een tak van de kanosport die in de jaren negentig is ontstaan. Het is ontstaan uit het zogenoemde rodeo kajakken/ playboaten, welk weer is afgeleid van het wildwater kajakken. Bij het rodeo kajakken was het de bedoeling om met een wildwater kajak zo lang mogelijk op een golf te surfen. Het rodeo kajakken is uitgegroeid, mede door invloeden van andere freestyle sporten, tot het huidige freestyle kajakken. Dit ging in een rap tempo, de kajaks werden korter de regels veranderde en er kwamen steeds nieuwe trucjes. Bij freestyle kajakken is het de bedoeling om met een speciale freestyle kajak in een golf figuren (moves) te maken. Freestyle kajakken is een jury sport en voor elk goed uitgevoerde move staat een vast aantal punten.

Paddles up 2011 ©